10 Temmuz 2009 Cuma

Coraspin 100 MG

Formülü :
Her enterik kaplı tablette: Asetilsalisilik asit 100 mg

Farmakolojik Özellikler :
Coraspin 100 enterik kaplı tabletler içerdiği 100 mg asetilsalisilik asit nedeniyle antiagregan etkiye sahiptir.

Trombositler ve damar endotel hücreleri arasındaki etkileşimin düzenlenmesinde önemli mekanizmalardan biri prostaglandinler (PG) arasındaki dinamik dengedir. Trombositlerde sentezlenen tromboksan A2 (TXA2) agregasyon ve vazokonstriksiyon yönünde etki ederken, vasküler endotelyumda üretilen prostasiklin (PGI2) antiagregan ve vazodilatör olarak görev yapar. Vasküler endotelyum hasarlandığında, örneğin aterosklerotik hadiselerde, PGI2 sentezi aksamakta ve TXA2 fazlalığı belirmektedir.

Asetilsalisilik asit prostaglandin sentezi için gerekli olan siklooksijenazı dönüşümsüz olarak inhibe eder. Trombositler, bu enzimi tekrar sentez edememeleri nedeniyle, ömürlerinin geri kalan kısmında (7-10 gün) TXA2 sentezleyemezler ve agregasyon özelliklerini kaybederler. Trombositlerin aksine, endotel hücrelerinde asetillenmiş siklooksijenaz derhal yenilenir ve PGI2 sentezi devam eder.

Coraspin 100, özellikle uzun dönemli profilaktik ve terapötik uygulamalarda mide şikayetlerini en aza indirmek amacıyla dizayn edilmiştir. Bu amaçla Coraspin 100 tabletleri, mide asidine dirençli enterik lakla kaplanmıştır ve ancak barsakta çözünürler. Barsakta emilimi takiben % 80-90 oranında plazma proteinlerine bağlanan asetilsalisilik asit, böbrekler yolu ile salisilik asit ve metabolitleri halinde atılır.

Endikasyonları :
Antitrombotik olarak; non-stabil anjina pektoriste ve risk altındaki (hipertansif, hiperlipidemik, diyabetik veya sigara tiryakileri) hastalarda koroner trombozun önlenmesinde; miyokard reinfarktüs profilaksisinde; kardiyovasküler cerrahide özellikle aortokoroner by-pass ve arteryovenöz şantlarda post-operatif tromboz ve embolizmin önlenmesinde; geçici iskemik ataklarda ve stroke profilaksisinde endikedir.

Kontrendikasyonları :
Coraspin, kanama eğiliminin arttığı patolojik durumlarda, antikoagulan (heparin, kumarin türevleri v.b.) tedavisi sırasında, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliğinde, salisilatlara ve analjeziklere karşı aşırı hassasiyet gösterenlerde, kronik veya aktif ülseri olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar / Önlemler :
Hekim tarafından tavsiye edilmedikçe hamileler ve emziren anneler tarafından alınmamalıdır.
Özellikle gebeliğin son üç ayında kullanılması sakıncalıdır.
ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE GRİP VE SUÇİÇEĞİNE EŞLİK EDEN YÜKSEK ATEŞTE REYE SENDROMU KONUSUNDA HEKİME DANIŞILMADAN KULLANILMAMALIDIR.

Yan Etkiler / Advers Etkiler :
Mide rahatsızlığı, gastro-İntestinal gizli kan kaybında artış, nadiren aşırı hassasiyete bağlı reaksiyonlar (deri reaksiyonları, nefes darlığı) ve trombositopeni görülebilir.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç Etkileşimleri :
Non-streoidal antiromatizmal ilaçların etkilerini ve yan etkilerini, metotreksatın istenmeyen etkilerini, antikoagulanların (örn. heparin ve kumarin türevleri) etkilerini ve steroidlerle birlikte alındığında gastro-intestinal kanama ihtimalini arttırır.

Diyabetli hastalarda kullanıldığında, insulin veya oral antidiyabetiklerin dozunun ayarlanması gerekebilir.
Furosemid, spironolakton benzeri diüretiklerin ve ürikozürik ilaçların etkilerini azaltır.

Kullanım Şekli ve Dozu :
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde:

Reinfarktüs profilaksisi ve non- stabil anjina pektoriste: 1-3x1 tablet/gün
Risk altındaki hastalarda koroner trombozun önlenmesinde: 1-2x1 tablet/gün
Post-operatif (by-pass ve shunt) tromboz profilaksisinde: 1x1 tablet/gün
Stroke profilaksisinde ve geçici iskemik ataklarda: 1-3x1 tablet/gün

Kullanım şekli
Coraspin 100, çiğnenmeden yarım bardak su ile yutulur.

Doz Aşımı ve Tedavisi :
Aşırı dozda alındığında baş dönmesi, kulak çınlaması, terleme, bulantı, kusma, konfüzyon, hipervantilasyon, hipertermi ve dehidratasyon gibi salisilizm belirtileri görülebilir. Çok yüksek dozlarda merkezi sinir sistemi depresyonuna bağlı olarak koma, kardiyovasküler kollaps ve solunum yetmezliği görülebilir.
Ciddi intoksikasyonlarda kuvvetli alkali diürez sağlanmalıdır (örn. i.v. sodyum bikarbonat ile). Bazı ciddi durumlarda hemodiyaliz gerekli olabilir.

Ticari Takdim Şekli :
Coraspin 100 enterik kaplı tablet: 30 tabletlik blister ambalajlarda.

Diğer Ticari Şekilleri :
Coraspin 300 enterik kaplı tablet: 30 tabletlik blister ambalajlarda

Bayer AG, Almanya lisansı ile üretilmiştir.

Ruhsat tarihi: 27.04.1995 No: 173/54
Ruhsat sahibi: Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti. İstanbul
Üretim yeri: Bayer İlaç Fab. A.Ş. İstanbul

25 oC'nin altında kuru ve serin bir yerde saklayınız.
Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Reçete ile satılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder